Przewaga czajników na gaz nad elektrycznymi

Najwięcej osób wybiera czajniki elektryczne do codziennego użytku w domu lub w biurze. Są one niedrogie i łatwe w eksploatacji, a co najważniejsze – wymagają jedynie gniazdka elektrycznego, nie zaś całej kuchenki gazowej lub elektrycznej. Do domu lepszym wyborem będą jednak czajniki na gaz. Jakie wybrać?

Różne tworzywa

W sklepach możemy dostać różne rodzaje czajników gazowych. Różnią się one od siebie tworzywem, z jakiego zostały wykonane, a także pojemnością lub wyglądem. Wykonane są ze stali nierdzewnej, żelaza, aluminium lub z metalu emaliowanego. Wybierając na gaz czajniki musimy uwzględnić swoje potrzeby oraz możliwości. Na tradycyjną kuchenkę gazową najlepiej nadają się czajniki ze stali nierdzewnej lub emaliowane. Z kolei na płycie indukcyjnej lepiej sprawdzą się żelazne lub ze stali nierdzewnej.

Zalety czajników gazowych

Czajniki na gaz są nieznacznie droższe w eksploatacji, jeśli chodzi o jednorazowe zagotowanie wody. Ale w dłuższej perspektywie mogą się okazać lepszym wyborem. Podczas gotowania ogrzewa się cała obudowa czajnika, powodując, że woda dłużej oddaje ciepło – zatem ciepłą wodą możemy się delektować nawet 2-3 godziny po jej zagotowaniu. poza tym – czajniki na gaz nie psują się jak czajniki elektryczne.