Różnice między stalą damasceńską a damascenem

Za najlepsze noże na świecie uważne są noże ze stali damasceńskiej. Z jednej strony jest to chwyt marketingowy, z drugiej mylenie dwóch pojęć – stali damasceńskiej i damascenu.

Noże ze stali damasceńskiej

Stal damasceńska a damascen

Najsłynniejsza i najlepsza stal na świecie produkowana była od X do XVII w. Na Bliskim Wschodzie w okolicach Damaszku. W wyniku wytopu stali otrzymywano bułat, z którego produkowano miecze i szable. Cechowała je ostrość, twardość i elastyczność. Tajemnica produkcji bułatu nigdy nie została odkryta.

Natomiast Japończykom udało się uzyskać stal o bardzo zbliżonych właściwościach, ale uzyskiwaną w zupełnie inny sposób. Po uzyskaniu wytopów stali o różnych właściwościach jest ona łączona za pomocą skuwania. Łączone ssą warstwy twardej stali zawierającej węgiel ze  stalą miękką zawierającą molibden, chrom i kobalt. Dzięki temu uzyskuje się noże niezwykle ostre, wytrzymałe i elastyczne.

Tradycja produkcji dziweru sięga XVII w., kiedy to używany był do produkcji słynnych mieczy samurajskich. Do dziś dnia większość procesu produkcyjnego odbywa się ręcznie w niewielkich manufakturach, dlatego noże te są bardzo drogie. Nóż szefa kuchni to wydatek kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Oferowane przez handel „noże damasceńskie” za kilkadziesiąt lub kilkaset złotych (za komplet) produkowane są ze zwykłej stali, a jedynie naniesiony maszynowo wzór przypomina dawny pierwowzór.