Tanie i drogie naczynia kuchenne – które wybrać?

Wiele osób kompletując naczynia kuchenne zwraca uwagę przede wszystkim na ich cenę. Wydaje się jednak, że czasem lepiej kupić mniej naczyń po wyższej cenie niż więcej po niższej, aby posiadać jedynie naczynia najwyższej jakości. Dotyczy to zwłaszcza trudnej decyzji, podczas której chcemy wybrać do domu odpowiednie garnki, które pozostaną w naszej kuchni przez dłuższy czas, nie zawodząc nas na każdym kroku.

Najtańsze naczynia na rynku

Niewątpliwie, za najtańsze należy uznać naczynia emaliowane. Przeważnie, oprócz tego, że są one tanie są również całkiem ładne. Niestety, na tym właściwie kończą się ich zalety. Nie cechują się one bowiem ani trwałością, ani też wytrzymałością. Stosunkowo łatwo jest je porysować czy też przypalić.

Niewątpliwie, gotując cokolwiek w garnkach emaliowanych trzeba zachować szczególną ostrożność. Jeśli bowiem dojdzie do przypalenia, o które nie trudno z racji cienkiej podstawy naczynia, najczęściej nie da się już uratować naczynia, lecz po prostu trzeba je wyrzucić.

Co zamiast naczyń emaliowanych?

Zamiast naczyń emaliowanych można korzystać z naczyń stalowych. Oczywiście, garnki stalowe są o wiele droższe. Tym nie mniej, te stworzone z nieco niższej jakości stali są dostępne w bardzo przystępnej cenie. Te lepsze natomiast są droższe, za to przeważnie są one zakupem na lata, gdyż nie dość, że niezwykle trudno je zarysować, to właściwie niemożliwe jest ich nieodwracalne przypalenie.