Teflonowa czy ceramiczna? Jaką patelnię kupić?

patelnia ceramiczna indukcyjna

Kupno patelni tylko z pozoru jest zadaniem łatwym w wykonaniu. Gdy przychodzi co do czego, to okazuje się, że wybór wcale nie jest taki łatwy, a różnego rodzaju patelni jest tak ogromna ilość, że niezbędna staje się pomoc przy wyborze.
Wybór mimo wszystko warto ograniczyć do dwóch rodzai, czyli patelni ceramicznej i teflonowej.

Charakterystyka patelni ceramicznych

Patelnie ceramiczne podobnie jak wersje teflonowe również posiadają w pełni nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu możliwe jest wyeliminowanie dodatkowego tłuszczu do smażenia.
W odróżnieniu jednak od wersji teflonowej patelnia ceramiczna jest znacznie bardziej odporna na uszkodzenie, posiada znacznie równomierniej nagrzewającą się powierzchnię, a dodatkowo dłużej trzyma ciepło.
Jej jedyną wadą jest właściwie tylko bardzo wysoka cena, a także stosunkowo duża waga, co często czyni ją nieco niewygodną w codziennym użytkowaniu.
Jeśli zatem tylko domowy budżet pozwala, poleca się zakup patelni ceramicznej: https://www.aledobre.pl/102,Smazenie/2-359,Patelnie_ceramiczne/.

Charakterystyka patelni teflonowej

Patelnie teflonowe były prawdziwą rewolucją. Jako pierwsze umożliwiały smażenie na nieprzywierającej powłoce, która do smażenia nie potrzebowała ani grama tłuszczu, co znacząco poprawiało dietę domowników.
Niestety patelnie z powłoką teflonową były niezwykle narażone na uszkodzenia. Teflon, choć bardzo dobry do smażenia, okazywało się, że jest bardzo delikatny nawet na najmniejsze zarysowania. Idealny obraz teflonu burzą też coraz to nowe badania naukowe, które sugerują, że smażenie na uszkodzonym teflonie może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Comments are closed.