W czym przechowywać suche produkty spożywcze?

Bogactwo produktów, które spożywamy jest naprawdę ogromne. Widać to zarówno po sklepowych półkach, jak i w naszych domowych, kuchennych szafkach. Szczególnie dużo jest w nich zwykle suchych produktów, takich jak kasze, ryż, mąka czy makaron. W czym najlepiej przechowywać takie produkty?

Pomysłowe, ozdobne pudełka

W sklepach znajdziemy wiele ozdobnych pudełek, idealnie nadających się do przechowywania w nich żywności. Nie tylko pomogą one uporządkować ogrom produktów, ale także będą świetnie prezentować się w szafce lub na kuchennym blacie.

Słoiki

Alternatywą są także słoiki. Najlepiej oczywiście wybierać duże, około litrowe słoiki. W ten sposób zamieścimy zwykle całą lub prawie całą zawartość opakowania kaszy lub ryżu. Ważne, by słoiki dobrze umyć, wyparzyć, a następnie dokładnie wysuszyć. W ten sposób nasze produkty długo zachowają swoją świeżość.

Puszki

Dobrym pomysłem są także duże zamykane puszki. Są one dużo lżejsze niż słoiki, a przez to wygodniejsze w użytkowaniu. W przeciwieństwie do słoików dużo łatwiej jest też znaleźć kanciaste puszki, dzięki czemu lepiej można je ułożyć w szafce.

pudełko do ozdoby z ułożonym na nim posiłkiem

Niezależnie jednak od tego gdzie zechcemy trzymać nasze produkty, pamiętajmy, by przeglądać je regularnie, by nie zalęgły się w nich pasożyty.