Wybieramy deskę do krojenia – drewniana, plastikowa, czy ze szkła?

W kuchni przyrządzamy posiłki, spędzamy czas z rodziną i znajomymi, dlatego warto urządzić ją praktycznie. Akcesoria kuchenne muszą być funkcjonalne i dopasowane do naszych potrzeb. Jednym z ważniejszych elementów w kuchni jest deska do krojenia. Bez niej trudno byłoby przyrządzić śniadanie, obiad czy kolację, dlatego jest tak ważna. Jaką kupić?

Deska drewniana

Drewniane modele desek kuchennych do krojenia są bardzo popularne, choć mają też sporo przeciwników. Prawda jest jednak taka, że jest to bardzo dobre rozwiązanie, bo drewno ma właściwości bakteriobójcze i nie tępi noży. Drewniana deska przyda się do krojenia warzyw, owoców i mięsa. Choć higienicznie mieć kilka desek przeznaczonych do krojenia różnych produktów.

drewniana deska do krojenia

Deska plastikowa

Deska plastikowa jest łatwa do utrzymania w czystości, jest odporna na detergenty, można ją myć w zmywarce. Niestety po kilku miesiącach użytkowania wygląda na bardzo zniszczoną, ponieważ nie ma żadnej ochrony przed nacięciami. Nie jest droga, dlatego można ją często wymieniać.

Deska szklana

Jak boimy się namnażania się bakterii, warto wybrać deskę szklaną, która jest na nie odporna. Deska jest prosta do utrzymania w czystości, bardzo łatwo można ją umyć, nie chłonie zapachów, także będzie idealna do krojenia ryb, cebuli czy czosnku. Niestety szkło jest materiałem bardzo twardym, dlatego noże będą się tępić, co warto mieć na uwadze.

Wybór desek do krojenia jest bardzo duży, także każdy powinien znaleźć odpowiedni model dla siebie bez względu na preferencje użytkowe i estetyczne.