Z jakiego materiału wybrać opakowanie na ciasto?

opakowania na ciasto

Kupowanie ciasta to fantastyczna przyjemność. Możliwość wybierania pomiędzy smakami, wielkościami i dodatkami, powoduje, że każdy zamienia się w małe dziecko podekscytowane słodkościami. Problem tylko w tym, że już po wybraniu tego ulubionego, wymarzonego ciasta, trzeba przejść do wyboru znacznie bardziej dorosłego, związanego z opakowaniem na ciasto. Jakie będzie najlepsze?

Plastikowe opakowania na ciasto

Nie da się ukryć, że zdecydowanie najpopularniejszym opakowaniem na ciasto, jest to wykonane z plastiku. Nie zawsze jednak popularność idzie parze z jakością. Dlaczego tak powszechnie wybiera się właśnie takie opakowani? Ponieważ jest ono bardzo tanie. Niestety jest również bardzo delikatne, więc nawet najmniejszy upadek może doprowadzić całe ciasto do zniszczenia. Dodatkowo jest ono zbyt szczelne, więc ciasto nie ma możliwości poprawnego oddychania, co szybko powoduje jego psucie się, przez co nie nadaje się ono do jedzenia.

Kartonowy pojemnik na ciasto

Znacznie lepszym, choć jak łatwo się domyślić, droższym modelem pojemnika na ciasto, jest wersja kartonowa. Jest wykonana z bardzo grubego sztywnego kartonu, co zapewnia niezwykłą stabilność i pewność takiego opakowania na ciasto. Jest dodatkowo ekologiczne, ponieważ karton szybko się rozkłada, a także podlega recyklingowi. A jakby tego było mało, ciasto może w takim opakowaniu swobodnie oddychać, ponieważ istnieje cały czas przepływ powietrza w nim, dzięki czemu nawet po długiej podróży, wyjęte z takiego opakowania ciasto będzie nadal bardzo świeże i w rewelacyjnej jakości.

Comments are closed.