Zdrowotne właściwości czubrycy

Być może nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, iż przyprawy nie tylko nadają smak naszym potrawom, ale także mają niemały wpływ na nasze zdrowie. Przyprawy takie jak np. czubryca mogą okazać się całkiem skutecznym lekiem na wiele schorzeń i uchronić nas przed zażywaniem syntetycznych leków.

Właściwości czubrycy

Dzięki zawartości olejków eterycznych, zarówno czubryca czerwona, jak i zielona mają działanie:

– antyseptyczne,

– łagodzące,

– rozkurczowe,

– przeciwbólowe.

Konkretne schorzenia

Czubryca może być stosowana zarówno zewnętrznie, w postać okładów lub maści, jak i wewnętrznie, po sporządzeniu z niej naparu. Na jakie schorzenia możemy więc stosować czubrycę?

– układ pokarmowy – cząber reguluje jego działanie, łagodzi wzdęcia, kolki, działa wiatropędnie, chroni wątrobę;

– układ moczowy – stosowany jako lekarstwo na zapalenie pęcherza moczowego;

– układ rozrodczy – w zaburzeniach miesiączkowania, dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybicznym i antybakteryjnym stosowany jest z powodzeniem w leczeniu stanów zapalnych pochwy;

– układ oddechowy – łagodzi kaszel i zapalenie gardła;

– jego działanie przeciwbólowe stosowany jest w łagodzeniu ukąszeń owadów takich jak pszczoły lub osy.

Same zalety

Jak widać, stosowanie tej niezwykłej przyprawy ma same zalety, nie tylko nadaje potrawom smak, ale wspomaga działanie naszego organizmu.