Zdrowotne właściwości czubrycy

czubryca czerwona - zdjęcie

Być może nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, iż przyprawy nie tylko nadają smak naszym potrawom, ale także mają niemały wpływ na nasze zdrowie. Przyprawy takie jak np. czubryca mogą okazać się całkiem skutecznym lekiem na wiele schorzeń i uchronić nas przed zażywaniem syntetycznych leków.

Właściwości czubrycy

Dzięki zawartości olejków eterycznych, zarówno czubryca czerwona, jak i zielona mają działanie:

– antyseptyczne,

– łagodzące,

– rozkurczowe,

– przeciwbólowe.

Konkretne schorzenia

Czubryca może być stosowana zarówno zewnętrznie, w postać okładów lub maści, jak i wewnętrznie, po sporządzeniu z niej naparu. Na jakie schorzenia możemy więc stosować czubrycę?

– układ pokarmowy – cząber reguluje jego działanie, łagodzi wzdęcia, kolki, działa wiatropędnie, chroni wątrobę;

– układ moczowy – stosowany jako lekarstwo na zapalenie pęcherza moczowego;

– układ rozrodczy – w zaburzeniach miesiączkowania, dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybicznym i antybakteryjnym stosowany jest z powodzeniem w leczeniu stanów zapalnych pochwy;

– układ oddechowy – łagodzi kaszel i zapalenie gardła;

– jego działanie przeciwbólowe stosowany jest w łagodzeniu ukąszeń owadów takich jak pszczoły lub osy.

Same zalety

Jak widać, stosowanie tej niezwykłej przyprawy ma same zalety, nie tylko nadaje potrawom smak, ale wspomaga działanie naszego organizmu.

Comments are closed.