Zdrowotne właściwości czubrycy

Być może nie każdy z nas zdaje sobie sprawę z faktu, iż przyprawy nie tylko nadają smak naszym potrawom, ale także mają niemały wpływ na nasze zdrowie. Przyprawy takie jak np. czubryca mogą okazać się całkiem skutecznym lekiem na wiele schorzeń i uchronić nas przed zażywaniem syntetycznych leków.
Właściwości czubrycy
Dzięki zawartości olejków eterycznych, zarówno czubryca czerwona, jak i zielona mają działanie:
– antyseptyczne,
– łagodzące,
– rozkurczowe,
– przeciwbólowe.
Konkretne schorzenia
Czubryca może być stosowana zarówno zewnętrznie, w postać okładów lub maści, jak i wewnętrznie, po sporządzeniu z niej naparu. Na jakie schorzenia możemy więc stosować czubrycę?
– układ pokarmowy – cząber reguluje jego działanie, łagodzi wzdęcia, kolki, działa wiatropędnie, chroni wątrobę;
– układ moczowy – stosowany jako lekarstwo na zapalenie pęcherza moczowego;
– układ rozrodczy – w zaburzeniach miesiączkowania, dzięki swoim właściwościom przeciwgrzybicznym i antybakteryjnym stosowany jest z powodzeniem w leczeniu stanów zapalnych pochwy;
– układ oddechowy – łagodzi kaszel i zapalenie gardła;
– jego działanie przeciwbólowe stosowany jest w łagodzeniu ukąszeń owadów takich jak pszczoły lub osy.
Same zalety
Jak widać, stosowanie tej niezwykłej przyprawy ma same zalety, nie tylko nadaje potrawom smak, ale wspomaga działanie naszego organizmu.