Co to jest masa cukrowa i z czego ją się robi?

masa cukrowa

Jednym z najczęściej wykorzystywanych elementów dekoracyjnych do tortów jest masa cukrowa, będąca mieszanką cukru pudru oraz żelatyny. Najczęściej używana do przygotowywania tortów w stylu angielskim. Czasem do masy cukrowej dodawana jest glukoza aby zapewnić jej większą elastyczność. Masa cukrowa to inaczej lukier plastyczny – nazwa wskazuje na możliwość formowania z niej wielu fantazyjnych i ciekawych dekoracji na tortach.

Czy masa cukrowa jest jadalna?

Masa cukrowa na tort jest jadalna, ale jej głównym przeznaczeniem jest dekoracja. Ze względu na dużą zawartość cukru pudru jest ona bardzo słodka i często jest pozostawiana na talerzykach. W skład masy cukrowej wchodzą czasem dodatkowe aromaty, które poprawiają jej smak i sprawiają że jest bardziej przyswajalna. Można w ten sposób stworzyć ozdoby na tort, które są jadalne. Gotową masę cukrową można znaleźć np. w sklepie Polmarkus.

Co wpływa na plastyczność masy cukrowej i jak ją poprawić?

Masa cukrowa powinna być przechowywana w lodówce, najlepiej w worku szczelnie zamkniętym. Worek będzie chronił masę cukrową przed wysuszeniem.

masa cukrowa

Im masa cukrowa jest cieplejsza tym bardziej się lepi. Dlatego aby uzyskać odpowiednią lepkość masy i łatwiej formować ozdoby na tort, warto odpowiednio wcześniej lukier plastyczny wyjąć z lodówki. W ten sposób elementy dekoracji tortu nie będą się łamać i kruszyć podczas lepienia.

Jednak należy pamiętać o tym by lukier plastyczny nie był zbyt ciepły, szczególnie jeśli chcemy za jego pomocą wygładzić powierzchnię tortu. W tym celu używamy wałka i wygładzamy za pomocą packi cukierniczej. W przypadku ciepłej masy, będzie się ona kleić do wałka i do packi.

Comments are closed.