Ksylitol czy erytrytol – co wybrać? Słodkie alternatywy dla cukru

ksylitol czy erytrytol

Zdrowsze opcje cukru są dostępne już od jakiegoś czasu. Ponieważ coraz więcej ludzi przyzwyczaja się do zdrowszego życia, zapotrzebowanie na zdrowe alternatywy gwałtownie rośnie. Wiele osób dbających o zdrowie woli je od przetworzonych produktów zawierających sacharynę, sacharynę itp. Jaki słodzik wybrać zamiast cukru? Erytrol czy ksylitol? W tym artykule postaram się odpowiedzieć na pytanie, który jest lepszy – erytrol czy ksylitol?

Co to jest erytrytol? I jakie są jego zastosowania?

Erytrytol to alkohol cukrowy, który ma takie same właściwości jak ksylitol, ale jest mniej słodki niż ksylitol. Można go znaleźć w owocach, warzywach i niektórych napojach. Jest używany od wieków w produkcji słodyczy ze względu na swoją słodycz. Może być również używany do zastąpienia cukru podczas pieczenia lub gotowania przepisów, które wymagają cukru, ale go nie zawierają (takich jak chleb). lub słodziki (takie jak miód). Jest również stosowany w medycynie i innych produktach. Erytrytol występuje naturalnie w wielu owocach i warzywach, ale ma gorzki smak, więc może być trudno go spożywać bez dodawania czegoś innego.

Dlaczego warto używać erytrytolu? Jakie są korzyści z używania go zamiast cukru

Erytrytol jest substytutem cukru o niskim indeksie glikemicznym. Jest również doskonałym dodatkiem do żywności do stosowania w pieczeniu, gotowaniu i innych produktach spożywczych. Od wielu lat ludzie używają erytrytolu jako słodzika. Erytrytol jest związkiem organicznym chemicznie spokrewnionym z innymi cukrami, ale ma znacznie niższy indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie podnosi poziomu cukru we krwi. Nie powoduje również próchnicy zębów jak inne cukry.

Ksylitol – właściwości

ksylitol

Ksylitol to alkohol cukrowy, który można znaleźć w owocach, warzywach i niektórych napojach. Ma słodki smak i uważany jest za zdrowszy od cukru. Jest również stosowany jako dodatek w wielu przetworzonych produktach spożywczych, takich jak lody, wypieki i słodycze. Ksylitol ma średnią odpowiedź glikemiczną o 20 do 25 procent większą niż cukier. . Badania obserwacyjne nie wykazują związku między odpowiedzią glikemiczną a stosowaniem ksylitolu. Istnieją dowody na to, że ksylitol może być bardziej akceptowalny dla osób z cukrzycą, ponieważ nie wywołuje hipoglikemii.

Dlaczego ksylitol jest dla Ciebie lepszy niż cukier?

Ksylitol to alternatywny słodzik, który można stosować w wielu różnych produktach. To świetna alternatywa, gdy trzeba ograniczyć spożycie cukru i kalorii. ale nie chcę zejść zbyt nisko. Może być stosowany w wypiekach, napojach owocowych i napojach dla sportowców. Chociaż ksylitol jest produktem naturalnym, pochodzącym z korzeni roślin wierzbowych, występuje w naszym organizmie na różnych poziomach, w zależności od ilości cukru spożywanego w ciągu dnia.

Jaka jest różnica między erytrytolem a ksylitolem? Co lepsze?

Jaka jest różnica między erytrytolem a ksylitolem? Zarówno erytrytol, jak i ksylitol to alkohole cukrowe, które są naturalnie występującymi związkami. Różnica polega na tym, że ksylitol ma słodszy smak niż erytrytol. Zarówno erytrytol, jak i ksylitol mają taką samą liczbę kalorii na łyżeczkę jak cukier (1 gram czystego monosacharydu alfa).Główna różnica między ksylitolem a erytrytolem polega na tym, że ten ostatni ma wyższą masę cząsteczkową (lub rozmiar) niż ten pierwszy. . To jeden z powodów, dla których ksylitol jest lepiej wchłaniany przez organizm i dlatego jest tak popularnym słodzikiem. Ksylitol ma również więcej związków bioaktywnych niż erytrytol, o którym wiadomo, że ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Sam ksylitol nie powoduje gorzkiego posmaku. W przeciwieństwie do erytrytolu , nie zawiera glukozy, więc osoba może mieć ksylitol w swojej diecie bez obaw o rozstrój żołądka. Wykazano również, że ksylitol pomaga osobom cierpiącym na próchnicę i choroby dziąseł.

Erytrytol, ksylitol… a może stewia?

Niektórzy ludzie mogą się zastanawiać, jaka jest różnica między erytrytolem a ksylitolem lub stewią. I dlaczego należą do tej samej kategorii.

Stewia to naturalny słodzik wytwarzany z trzciny cukrowej. Jest używany na świecie od wieków. Jest bardzo przydatny w wielu zastosowaniach, w tym w gotowaniu i pieczeniu. . Stewia pochodzi z rośliny Stevia rebaudiana. Jednym z tradycyjnych zastosowań cukru jest słodzenie napojów, deserów i innych produktów spożywczych. Chociaż stewia jest droższa niż miód i inne tradycyjne słodziki, jest świetną alternatywą dla cukru, ponieważ można jej użyć mniej, a nadal uzyskasz pożądany smak. Możesz użyć stewii w każdym przepisie, który wymaga miodu lub cukru.

Więcej o innych produktach spożywczych.

Comments are closed.