Jakie przyprawy najczęściej używane są w pizzy?

Pizza to jedna z ukochanych potraw miłośników smacznego jedzenia. Jest to potrawa niezwykle uniwersalna, która może trafić w gust każdego. Dzieje się tak z powodu niezliczonej liczby wariantów, w jakich można ją przygotować, gdyż do pizzy można dodać niemal wszystko i w dowolnych proporcjach. Nie ma chyba drugiej tak podatnej na modyfikacje potrawy. Najwymyślniejsze składniki jednak nie będą miały wspaniałego smaku, jeżeli pominięte zostaną przyprawy do pizzy. Jakie przyprawy są jednak podstawowe dla niemal każdego rodzaju pizzy?

Tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn — najpowszechniejsze zioła dodawane do pizzy

Jedną z najczęściej spotykanych w pizzy przypraw jest tymianek, który posiada ostry, ale jednocześnie odświeżający aromat, który świetnie komponuje się między innymi z czosnkiem, czy również często dodawaną do pizzy bazylią, która z kolei posiada charakterystyczny ostro-słodki smak i zapach i dlatego jest ona idealnym dodatkiem do pomidora. Smakosze pizzy z pewnością kojarzą też charakterystyczny gorzki smak, któremu zdaje się towarzyszyć efekt znieczulający. Jest to skutek użycia oregano, które występuje w tej potrawie nad wyraz często.

Papryka ostra, pieprz, czosnek, cebula — coś dla miłośników ostrzejszych smaków i aromatów

Wśród przypraw do pizzy często znaleźć można też paprykę ostrą i pieprz, których zadaniem jest nadanie pikantnego smaku. Można go dodać także używając cebuli, która nada też pizzy miłego aromatu, podobnie jak często używany czosnek. Połączenie cebuli i czosnku jest w pizzy dość pospolite, gdyż ten tandem pieści kubki smakowe oraz nozdrza.

Wymienione przyprawy do pizzy nie są jedynymi, których można użyć. Rozmaite jej odmiany zawierają między innymi rozmaryn, kolendrę, cząber, gorczycę, a także niezliczoną ilość innych przypraw. Wiele zależy tutaj od kreatywności, chociaż trzeba wziąć też pod uwagę fakt, że nie każda przyprawa dobrze komponuje się z resztą składników.

Comments are closed.