Jakie szklane miski gastronomiczne wybrać?

miska szklana

Przygotowanie pysznych potraw w profesjonalnych lokalach gastronomicznych to dopiero połowa drogi do sukcesu. Bardzo ważne jest również to, aby dania podać w eleganckich naczyniach. W tym drugim zadaniu pomóc mogą szklane miski gastronomiczne.

Jakie zastosowanie?

Miska szklana doskonale nadaje się do porcjowania i wydawania sałatek, czy też wielu innych potraw w formie półpłynnej. Do wyboru są nie tylko tradycyjne miski okrągłe, ale również miski kwadratowe i trójkątne, które spełniają zadania dekoracyjne. W lokalach gastronomicznych dużym zainteresowaniem cieszą się również podłużne miseczki szklane na oliwki. W nowoczesnych restauracjach doskonale sprawdzą się miski ze zdobionymi brzegami. Szklane miski i salaterki pięknie korespondują się z zastawami porcelanowymi. Wysokiej klasy miskę szklaną można kupić już od 15 zł.

Jakie miski wybrać?

Godne polecenia są wystawowe miseczki z antypoślizgową podstawą. W zależności od indywidualnych potrzeb i preferencji można postawić na miseczki z pokrywą lub bez niej. Miska szklana wbrew pozorom jest bardzo wytrzymała. Szkło nie ma nawet najmniejszego wpływu na smak i aromat podawanych dań. Miski szklane są także bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Olbrzymim udogodnieniem jest również to, że można je bez problemu myć w zmywarkach automatycznych. Aby wybrać porządną miskę szklaną warto zwrócić uwagę na grubość szkła. Najlepszymi parametrami użytkowymi może pochwalić się rewelacyjne szkło hartowane, które charakteryzuje się dużą wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne i termiczne. Wybierając szklane miski gastronomiczne warto zwrócić uwagę również na ich pojemność.

Comments are closed.