Kardamon – zastosowania w kuchni

W kuchni stosuje się wiele różnych aromatycznych przypraw, które poprawiają smak potraw. Doskonałe efekty można uzyskać między innymi dzięki używaniu kardamonu.

Jest to jedna z najstarszych i jednocześnie najdroższych przypraw na świecie. Kardamon pochodzi z Indii i jest uprawiany między innymi na Sri Lance oraz w Gwatemali. Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim bardzo przyjemnemu, korzennemu aromatowi. Jednocześnie znane są także właściwości kardamonu, które mają pozytywny wpływ na zdrowie – w starożytności stosowano nasiona tej rośliny w celu zapobiegania infekcjom w jamie ustnej, co poprawiało oddech. Przypisywano mu także korzystny wpływ na układ trawienny, między innymi był stosowany jako lek na wzdęcia.

Ta przyprawa jest częstym dodatkiem między innymi do dań curry. Stosuje się ją w tradycyjnej kuchni hinduskiej, a także na Bliskim Wschodzie. Wchodzi w skład takich dań jak pilaw. Można ją dodawać zarówno do słodkich deserów, jak i pikantnych potraw z ryżu i mięsa. Tę przyprawę stosuje się, żeby wzbogacić aromat pikli, a także marynowanych śledzi. Nadaje się jako składnik grzanego wina oraz dodaje smaku likierom. Warto ją również dodawać do kawy, która zyskuje w ten sposób ciekawy aromat.