Keksówka – co i jak?

Okazuje się, że keksówka wcale nie musi być nudna. W sklepach wybór jest spory i można wybrać m.in. modele wykonane z różnych materiałów.

Klasyczna blacha

Keksówki blaszane, jak te w ostry-sklep.pl od lat są zdecydowanie najpopularniejsze. Cechują się bowiem trwałością, a ponadto są łatwe w użytkowaniu. Dawniej królowały zwykłe blachy, dzisiaj pokrywa się je najczęściej dodatkowo warstwą nierdzewną i nieprzywierającą.

Efektowna ceramika

Formy ceramiczne są na pewno trwałe. Poza tym ich zaletą jest fakt, że nie rdzewieją oraz doskonale trzymają temperaturę. Dzięki temu ciasto nie przypala się i piecze w sposób równomierny. Ponadto formy ceramiczne są także bardzo efektowne. W sklepach dostępne są różnorodne wzory, które  z powodzeniem posłużyć mogą nawet jako dekoracja.

Nowoczesny silikon

Od jakiegoś czasu dużą popularnością cieszą się formy silikonowe Przede wszystkim ich fanami są osoby, które lubią gotować w sposób dietetyczny. Silikon bowiem nie przywiera, nawet jeśli nie jest wysmarowany tłuszczem. Ciasto z takiej formy wychodzi łatwo i szybko. Jednak warto zainwestować w foremkę wykonaną z nieco grubszego silikonu, który jest twardszy, a zarazem bardziej wytrzymały. Posłuży więc przez dłuższy okres czasu.

Comments are closed.