Na co zwrócić uwagę, kupując brytfannę do pieczenia?

Choć brytfanna do pieczenia to jeden z najbardziej podstawowych naczyń w każdej polskiej kuchni, to jednak nadal ogromne trudności sprawia jego poprawne wybranie. Pomimo tego, że praktycznie każdy z takiej brytfanny korzysta, to jednak nie każdy jest w stanie odpowiedzieć, jakimi cechami powinna się ona charakteryzować.

Z pokrywą czy otwarta?

Jednym z najważniejszych pytań, na jakie trzeba sobie odpowiedzieć, gdy kupuje się brytfannę do pieczenia, to czy powinna to być wersja posiadająca pokrywkę, czy też może lepsza będzie taka, która będzie jej pozbawiona? Obecność pokrywki powoduje, że podczas pieczenia nie ulatuje z naczynia para woda, a wraz z nią witaminy i wartości odżywcze. Dzięki temu jedzenie jest po prostu zdrowsze.
Z drugiej jednak strony brytfanna do piekarnika nieposiadająca pokrywki, umożliwia podlewanie potrawy podczas jej pieczenia. Dzięki temu, a także dzięki wysokiej temperaturze działającej prosto na potrawę, cechuje się ona chrupiącą skórką oraz bardzo soczystym spodem.

Materiał wykonania

Kolejną bardzo ważną sprawą podczas kupowania brytfanny do pieczenia, jest wybranie odpowiedniego materiału, z którego będzie miała być wykonana. Na rynku bez trudu da się znaleźć modele aluminiowe, ze stali nierdzewnej czy też ceramiczne, a nawet szklane. Który z nich będzie najlepszym wyborem? Jak się okazuje, najbardziej uniwersalnym modelem, a przecież o to chodzi w każdej kuchni, jest wersja szklana, która zapewnia możliwie najlepsze właściwości w przypadku najszerszego zakresu potraw.

Sprawdzone brytfanny znajdują się między innymi na Nettrading.pl.

Comments are closed.