Ocet balsamiczny i jego właściwości

Ocet balsamiczny charakteryzuje się gęstą konsystencją oraz ciemnobrązowym zabarwieniem. W smaku jest słodko-kwaśny i sprawdza się świetnie jako element sosów do sałat czy surowych warzyw.

Ocet balsamiczny – pochodzenie i nie tylko

Ocet balsamiczny znany jest od czasów średniowiecza. Wówczas to traktowany był jako lekarstwo, a nie produkt do spożycia. Produkowano go pierwotnie we Włoszech z czerwonych winogron. Uzyskiwany jest z moszczu, a więc świeżo wyciśniętego soku owocowego, który poddawany jest procesowi redukcji na skutek długiego gotowania. W czasie niego traci niemal 30% objętości wody. Zachodzi też tzw. reakcja Millarda, a więc karmelizacja cukrów prostych. Dzięki temu ocet ma w efekcie końcowym ciemną barwę. Później produkt trafia do beczek, gdzie leżakuje minimum 2 miesiące. W tym czasie dochodzi do fermentacji octowej, kiedy to tworzy się kwas octowy. Oryginalny ocet balsamiczny jest produktem bardzo drogim, co wynika z długiego procesu produkcji i zastosowania wysokich jakościowo składników.

Właściwości octu balsamicznego

ocet balsamiczny mazzetti

ocet balsamiczny mazzetti w butelce 250 ml

Wprawdzie jak dotąd nie przeprowadzono żadnych badań odnośnie właściwości leczniczych octu balsamicznego, ale jego skład jest znany. Wiele zawartych w nim składników ma duży wpływ na ludzki organizm. Zresztą ocet ten wykorzystywany jest już od dawna w medycynie ludowej. W średniowieczu stosowano go na przykład jako lekarstwo w przypadku schorzeń układu pokarmowego, np. wrzodów żołądka czy nadżerki. Niewielka ilość octu balsamicznego stymuluje metabolizm, bo sam ocet pobudza wydzielanie enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym.

Poza tym ocet balsamiczny to źródłom cennych polifenoli, a więc związków przeciwutleniających redukujących stres metaboliczny. Niszczą one wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. To tylko niewielka ilość z cennych właściwości słynnego balsamico.