Pierogi – doskonały pomysł na zapasy

Nie codziennie mamy czas gotować i warto robić zapasy, które można zamrozić i wyciągnąć zawsze wtedy, kiedy mamy na to ochotę. Jest to bardzo korzystna opcja, bo w dni kiedy nie mamy ani czasu, ani ochoty na stanie przy kuchni nie musimy chodzić głodni posiadając zasoby w zamrażalce. Do dań, które rzeczywiście możemy zamrozić zaliczają się różnego rodzaju mączne rzeczy takie jak kopytka czy pierogi więc warto nauczyć się je robić i wykorzystać ten fakt jak będziemy mieć gorszy dzień i brak chęci lub czasu na gotowanie.

Jak zrobić najlepsze pierogi?

Farsz na pierogi zależy od naszych osobistych preferencji. możemy zrobić taki jaki lubimy najbardziej. Zdecydowanym faworytem w tej kwestii jest farsz z ziemniaków i cebulki z dodatkiem białego sera. Nasze babcie bardzo często skłaniały się właśnie ku ruskim pierogom, uwielbianym niemal przez wszystkich.

W okresie letnim kiedy owoce są tanie możemy właśnie z nich wykonać farsz, bo takie pierogi z dodatkiem śmietanki są daniem doskonałym na letnie obiady.

Dla wielbicieli mięs można wykonać mięsny farsz, który jest tak samo sycący jak ten robiony z ziemniaków, a w okresie świąt Bożego Narodzenia idealne będą pierogi z kapustą i grzybami.

Jeśli chodzi o ciasto na pierogi to powinniśmy przede wszystkim nauczyć się je idealnie wyrabiać żeby było bardzo elastyczne i miękkie. Zyskamy wtedy pewność, że nam się nie rozklei podczas gotowania niezależnie od tego jakim farszem go nadziejemy.

Składniki jakie musimy użyć to przede wszystkim odpowiednio dobrana mąka. Najlepiej sprawdzi się 450 i kilka łyżek oleju zamiast jajka. Najkorzystniej jest także dodawanie do ciasta ciepłej wody i ciepłego mleka. taki zabieg sprawi, że ciasto będzie zdecydowanie bardziej plastyczne i dużo lepiej nam będzie formować pierogi.

Nie powinniśmy polegać wyłącznie na proporcjach podanych w przepisie tylko metodą prób i błędów dobrać idealną dla nas konsystencję. W ten sposób ciasto na pierogi zawsze wyjdzie nam idealne i nie będziemy narażeni na wyrzucenie dania do kosza.

Comments are closed.