Wyposażenie zmywalni – o czym pamiętać?

Każdy lokal gastronomiczny powinien posiadać zmywalnię, do bieżącego oczyszczania wszelkich naczyń, garnków czy szkła. Wszystkie elementy w tej części roboczej powinny pomagać w wykonywaniu obowiązków pracowników kuchni i usprawniać całą pracę. Warto więc zadbać, by wyposażenie takiej zmywalni było urozmaicone i funkcjonalne.
Podstawowe wyposażenie zmywalni
Profesjonalne zaopatrzenie lokalu gastronomicznego musi uwzględniać zmywalnię dostosowaną do mocy przerobowej w kuchni. Przede wszystkim warto posiadać:
- zmywarkę – zależnie od wielkości kuchni, można posiadać nawet kilka rodzajów tego sprzętu, jak zmywarkę do szkła, naczyń, garnków czy kapturową;
- baterię prysznicową – umożliwiającą przepływ wody pod dużym ciśnieniem i większym strumieniem;
- młynek koloidalny – warto, by był przystosowany do większych obciążeń i nie hałasował w trakcie pracy.
Wyposażenie zmywalni w najwyższej jakości
Zmywalnia to część kuchni, która przede wszystkim powinna być zawsze zachowana w sterylności. Wszystkie jej elementy muszą być więc łatwe w czyszczeniu i konserwacji. Maszyny powinny też być proste w obsłudze i intuicyjne, by nie spowalniać pracowników lokalu. Warto również, by wybrane do zmywalni akcesoria pozwalały zaoszczędzić wodę i nie przysparzały dużych kosztów eksploatacji.
Co ważne, wyposażenie zmywalni powinno być wykonane, w miarę możliwości, z wysokiej jakości stali nierdzewnej i w solidny sposób. Wszystkie części powinny być trwałe i odporne na codziennie, intensywne użytkowanie. Z tego względu warto wybierać elementy tworzone przez zaufanych producentów i oferowane w wiarygodnych sklepach – zarówno stacjonarnych, jak i internetowych.